top of page

MinimĂĄlisan maximĂĄlis

A kevesebb több.

Környezeti, sƑt tĂĄrgyi szinten is. Mert nem ingerel folyton pĂłtcselekvĂ©sre, nem ĂĄllĂ­t Ășjabb Ă©s Ășjabb döntĂ©shelyzet elĂ©, nem pĂĄlyĂĄzik egyhuzamban a figyelmĂŒnkre, nem igyekszik kitölteni szabadidƑnk minden egyes percĂ©t, Ă©s mert nem kommunikĂĄlja felĂ©nk, hogy kinek kell lennĂŒnk, mit kell szeretnĂŒnk, Ă©s hogyan kell gondolkodnunk.

A kevesebb több. Mert teret ad nekĂŒnk is. Mert megĂĄgyaz az elmĂ©lyĂŒlĂ©snek. Hagyja, hogy a figyelmĂŒnk szabadon oda irĂĄnyuljon, ahol Ă©ppen dolga van. (esetleg önmagunkra, szeretteinkre, szƱkebb Ă©s tĂĄgabb közössĂ©geinkre, mĂĄr ha mĂ©g vannak ilyenjeink). Mert elvezet egy valĂłdi Ă©s hiteles „itt Ă©s most”-ba. A minimĂĄlis pszichĂ©s szempontbĂłl gyakran maximĂĄlis. Ma a minimalista környezeti mozgalmak közĂŒl a 100 tĂĄrgy mozgalommal foglalkozom. VitaindĂ­tĂł Ă­rĂĄsnak szĂĄnom, ezĂșttal Ă©n magam is minimĂĄlra kapcsolok, hogy teret hagyjak nektek. Mert a kevesebb több. Sokkal több.

2007 nyarĂĄn Dave Bruno szĂ©tnĂ©zett san diegoi otthonĂĄban, majd nem bĂ­rta tovĂĄbb: elege lett a csalĂĄdjĂĄt beborĂ­tĂł tĂĄrgymennyisĂ©gbƑl. Szabadulni szeretett volna, elsƑsorban attĂłl az ĂĄllapottĂłl, amit Erich Fromm Ă­gy summĂĄz: „Úgy lĂĄtszik, mintha a lĂ©tezĂ©s tulajdonkĂ©ppeni lĂ©nyege a birtoklĂĄsban rejlene, hogy nem is lĂ©tezik az, aki nem birtokol.” Dave a birtoklĂĄson tĂșli szabad lĂ©tezĂ©sre vĂĄgyott, ahol a kulcsszĂł az egyszerƱsĂ©g. A mindenfĂ©le Ă©rtelemben Ășjfajta kapcsolĂłdĂĄsokat eredmĂ©nyezƑ egyszerƱsĂ©g. EgyĂ©ves kĂ­sĂ©rletbe fogott. Tulajdonait maximum 100 tĂĄrgyra redukĂĄlta (közös csalĂĄdi hasznĂĄlati tĂĄrgyak egyĂĄltalĂĄn nem, gyƱjtemĂ©nyek pedig egy darabkĂ©nt szĂĄmĂ­tva), Ă©s 364 napon ĂĄt figyelte, hogy hat ez a „hƑstett” lelkĂ©re Ă©s szemĂ©lyes kapcsolataira. Az egyszerƱsödĂ©s folyamatĂĄt vĂ©gig posztolta. Követni lehetett, hogy kĂŒzd meg minden egyes kiselejtezett zsĂĄkkal, vagyis levakart felesleges rĂ©teggel. VĂ­vĂłdĂĄsai lĂĄtszĂłlag a tĂĄrgyak szintjĂ©n mozogtak, mĂ©gis sokkal többrƑl szĂłltak. „Vajon megtehetem, hogy csak kĂ©t pĂĄr farmert hagyok a szekrĂ©nyben, Ă©s azokat vĂĄltogatom? BiztonsĂĄgban fogom Ă©rezni magam? KĂ©pes leszek emlĂ©kezni a mĂșltambĂłl megƑrzött tĂĄrgyi emlĂ©kek nĂ©lkĂŒl is, vagy valami vĂ©gleg elveszik, ha kiteszem Ƒket? TĂ©nyleg kell 124 darab autĂł a gyerekeimnek a boldog gyerekkorhoz?”

Dave kĂ­sĂ©rletĂ©bƑl mozgalom lett (100TC, vagyis 100 Things Challenge), 100-as listĂĄk keringtek (Ă©s keringenek) szerte a vilĂĄghĂĄlĂłn. TapasztalataibĂłl könyv szĂŒletett. KezdemĂ©nyezĂ©sĂ©nek 2009 Ăłta szĂĄmos verziĂłja lĂĄtott napvilĂĄgot. A minimalista Ă©letre vĂĄllalkozĂłk szemĂ©lyisĂ©gĂ©vel összhangban vĂĄltoztak a szabĂĄlyok, a birtokban hagyott tĂĄrgyak darabszĂĄma, de az alapelvek mindenhol ugyanazok maradtak:

- redukĂĄld le dolgaid

- utasĂ­tsd vissza az Ășj tĂĄrgyak kontrollĂĄlatlan beĂĄramlĂĄsĂĄt otthonodba

- gondold ĂĄt Ă©leted prioritĂĄsait

Az eredmĂ©nyek nem maradtak el: a rĂ©gi-Ășj Ă©letformĂĄt kiprĂłbĂĄlĂłk nagyobb hĂĄnyada nem tĂ©rt vissza a fĂ©ktelen fogyasztĂĄs ĂĄllapotĂĄba, Ă©s sajĂĄt bevallĂĄsuk szerint Ă©letĂŒkkel sokkal elĂ©gedettebbĂ© vĂĄltak. BirtoklĂĄs helyett az Ă©lmĂ©nyek Ă©s a kapcsolatok felĂ© fordultak, „mert a legjobb dolgok az Ă©letben, nem a dolgok”.

A minimalista mozgalmak fontos kĂ©rdĂ©seket feszegetnek. LĂ©tezhetĂŒnk-e birtoktĂĄrgyaink nĂ©lkĂŒl is, vagy azok vagyunk, (azokkĂĄ vĂĄlunk) amit fogyasztunk? FelĂ©pĂ­thetjĂŒk-e szemĂ©lyes identitĂĄsunkat a fogyasztĂĄstĂłl fĂŒggetlenĂŒl is? Tudunk-e fĂŒggetlenedni a tĂĄrsadalmunkat alapvetƑen meghatĂĄrozĂł „vĂĄsĂĄrolj, birtokolj” felszĂłlĂ­tĂĄsĂĄtĂłl Ă©s gyakorlatĂĄtĂłl? LĂ©tezik-e Ă©let a fogyasztĂĄson tĂșl, ahol nem fĂ©lĂŒnk tizenĂ©ves autĂłba ĂŒlni, mert az autĂłnk többĂ© nem egy benyomĂĄskeltƑ stratĂ©gia rĂ©sze, vagyis szemĂ©lyisĂ©gĂŒnk, bankszĂĄmlĂĄnk Ă©s szociĂĄlis stĂĄtuszunk tĂŒkre, hanem elsƑsorban közlekedĂ©si eszköz? TĂșl tudunk lĂ©pni a gyors örömök, pillanatnyi kielĂ©gĂŒlĂ©sek hajkurĂĄszĂĄsĂĄn (amit a vĂĄsĂĄrlĂĄs, a szerzĂ©s is biztosĂ­t), Ă©s felfedezni a lassabb Ă©s melĂłsabb kapcsolati Ă©s Ă©lmĂ©ny alapĂș boldogsĂĄgot? KĂ­vĂŒlrƑl irĂĄnyĂ­tott karakterĂŒnk vajon kĂ©pes belĂŒlrƑl irĂĄnyĂ­tottĂĄ vĂĄlni?

A tét nagy, de ezt mindannyian tudjuk.

30 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page