A Metamorphoses meseterápiás módszer alapvetése szerint "minden élethelyzetnek megvan a maga mesebeli párja". Annál is inkább, mivel a mesék annak idején nem gyermekeknek és nem szórakoztatási céllal hagyományozódtak generációról generációra, hanem épp ellenkezőleg: felnőtteknek az életre tanítás eszközeként.

Ha felismert nehézséggel fordul valaki a mesékhez, akkor a mesehősök analógiájára, megküzdésük szimbolikus útját követve juthat túl a holtponton. De az is gyakran előfordul, hogy a szenvedés oka nem körvonalazódik pontosan. Ebben az esetben a mesék a helyzet feltérképezésében is segítséget nyújtanak. 

S hogy kinek ajánlható ez a módszer? Hát minden életvezetési nehézséggel küzdőnek. A megfáradtaknak, akik az élet vizét keresik. A kővé váltaknak. A tengerlépő cipőre vágyakozóknak. Az egyfolytában visszanövő sárkányfejet kaszabolóknak. A vascsizmában vándorlóknak, és a vascipót morzsolóknak. A mély gödörben veszteglőknek. A táltosukat nem találóknak. Az elvarázsoltaknak, akik nem eredeti alakjukban élik életüket...

 

Az én mesém

A mesékkel való munka talán legfontosabb lépése az élethelyzetre és a személyiségre egyaránt rímelő mese megtalása. Meseterapeutaként ilyenkor közvetítőként dolgozom a hozzám forduló és a mesék között. A személyiség, az életút, az adott élethelyzet feltérképezését követően a világ népeinek népmese kincse közül igyekszem megtalálni a hozzám forduló meséjét, majd egy következő lépésben a mese szimbolikus történetében elhelyezni őt és hozott nehézségét.

Egyéni meseterápia

Az egyéni meseterápia folyamán meseterapeutaként a helyzetre és a személyiségre rímelő mese megtalálásán túl a mese bejárásában is kísérem a hozzám fordulót. Egy nehézséget okozó élethelyzet kibogozására szerződünk, melyben legfőbb segítőtársunk a mese lesz. Általában heti rendszerességgel találkozunk.