top of page

A kezĂŒnk nyoma

Vajon az otthon, amiben Ă©lsz, kinek a keze nyomĂĄt Ƒrzi leginkĂĄbb? Kinek az Ă­zlĂ©se dominĂĄl benne? Ki vĂĄlasztotta ki a bĂștorokat, a fal szĂ­nĂ©t, a szƑnyeget? Kinek a dĂ­sz- Ă©s szemĂ©lyes tĂĄrgyai kerĂŒlnek „kirakathelyzetbe” a nappaliban, Ă©s kinek esetleg a dobozok mĂ©lyĂ©re? Ki szeretett bele a falon lĂłgĂł kĂ©pekbe? Ki dönti el, mi az, ami bekerĂŒlhet az otthon terĂ©be, Ă©s mi az, ami nem, vagy esetleg mi az, ami mĂĄr szĂĄmƱzendƑ?

Ha egyedĂŒl Ă©lsz, akkor sem biztos, hogy a te „kezed nyomĂĄt” tĂŒkrözi otthonod. Ha többen laktok, elĂ©g tanulsĂĄgos megfigyelni, ki milyen mĂ©rtĂ©kben „van jelen” a közös tĂ©rben. A tĂ©r fölötti kontroll Ă©s a tĂ©rfoglalĂĄs sokat mesĂ©l az otthon lakĂłirĂłl. Megmutatja, mennyire fƑszereplƑi sajĂĄt Ă©letĂŒknek, mennyire adnak szabad teret a mĂĄsiknak, de azt is elĂĄrulja, mennyire vannak a valĂłdi helyĂŒkön.

Egy fĂ©rfi Ă©s egy nƑ

Nem is olyan nagyon rĂ©g egy negyvenes pĂĄr lakĂĄsĂĄban jĂĄrtam, akik kĂ©t, egĂ©szen pici fiĂșkĂĄt nevelnek. A lakĂĄsmustra sorĂĄn feltƱnt, hogy a gyerekek szobĂĄja kakukktojĂĄs a lakĂĄs többi rĂ©szĂ©hez kĂ©pest. Mintha kĂŒlönbözƑ otthonok helysĂ©geibe lĂ©ptem volna be. AztĂĄn a beszĂ©lgetĂ©sĂŒnk sorĂĄn kiderĂŒlt, hogy a lakĂĄs a fĂ©rfi öröksĂ©ge, szinglikĂ©nt Ƒ ĂșjĂ­totta fel pĂĄr Ă©ve, a bĂștorokat is Ƒ vette, vagy örökölte, az Ƒ tĂĄrgyai vannak a könyvespolcon, az Ƒ kĂ©pei a falon. EgyedĂŒl a gyerekszoba berendezĂ©sĂ©be folyt be a pĂĄrja. SajĂĄt szemĂ©lyes tĂĄrgyait egyĂ©bkĂ©nt a sajĂĄt lakĂĄsĂĄban hagyta, csak a ruhĂĄit Ă©s a kozmetikumait hozta magĂĄval, amikor összeköltöztek. „Olyan, mintha nyaralni indultĂĄl volna – jegyeztem meg – nem lĂĄtom a bevonĂłdĂĄsodat, az elkötelezƑdĂ©sedet a tĂ©rben.” És valĂłban: kiderĂŒlt, hogy összebĂștorozĂĄsukkor mindkettejĂŒkben sokkal több volt a kĂ©tsĂ©g, mint a bizalom egymĂĄs irĂĄnyĂĄban, de mivel egyformĂĄn rettegtek attĂłl, hogy 40 Ă©vesen vĂ©gkĂ©pp egyedĂŒl Ă©s gyerekek nĂ©lkĂŒl maradnak, ezĂ©rt hĂĄt belevĂĄgtak. A fĂ©lelmĂŒk Ă©s a cĂ©lra tartĂĄsuk olyan erƑs volt, hogy a kĂ©telyeikrƑl azĂłta sem beszĂ©ltek ƑszintĂ©n egymĂĄssal, pedig azok nem igen szƱntek. Csak a körĂŒlöttĂŒk lĂ©vƑ tĂ©r ĂĄrulkodott arrĂłl, hogy annak ellenĂ©re, hogy egyĂŒtt Ă©lnek, Ă©s közös gyerekeik szĂŒlettek, nem fogadtĂĄk be egymĂĄst, Ă©s nem kötelezƑdtek el a közös Ă©let mellett.


Egy nƑ Ă©s egy fĂ©rfi

Yalom, amerikai pszichoterapeuta A terĂĄpia ajĂĄndĂ©ka cĂ­mƱ könyvĂ©ben Ă­rja le a következƑ esetet. A pĂĄciens felesĂ©ge halĂĄla miatt jĂĄrt hozzĂĄ, mĂ©g hosszĂș idƑ utĂĄn sem volt kĂ©pes elgyĂĄszolni Ƒt. Yalom hirtelen jött ötlettƑl vezĂ©relve meglĂĄtogatta a fĂ©rfit otthonĂĄban. A lĂĄtogatĂĄs sorĂĄn azzal szembesĂŒlt, hogy a hĂĄz tele van zsĂșfolva a nƑ tĂĄrgyaival, Ă©s egyĂĄltalĂĄn nem tĂŒkrözi a fĂ©rfi jelenlĂ©tĂ©t, Ă­zlĂ©sĂ©t vagy akĂĄr Ă©rdeklƑdĂ©sĂ©t. A tovĂĄbbiakban egy lakĂĄs ĂĄtalakĂ­tĂĄsi ĂŒtemtervet dolgoztak ki, amely jĂłl kĂ­sĂ©rte a gyĂĄszmunka folyamatĂĄt. A fĂ©rfinek birtokba kellett vennie, be kellett laknia sajĂĄt otthonĂĄt, ami csak Ășgy volt lehetsĂ©ges, ha fokozatosan elpakolta felesĂ©ge tĂĄrgyait, Ă©s behozta sajĂĄt design vĂĄlasztĂĄsait is a tĂ©rbe. Így lassankĂ©nt a felesĂ©ge elgyĂĄszolĂĄsĂĄn tĂșl felfedezte sajĂĄt magĂĄt is, Ă©s a lakĂĄs belakĂĄsĂĄval pĂĄrhuzamosan sajĂĄt Ă©letĂ©t is sikerĂŒlt Ășjra belaknia Ă©s Ă©rtĂ©kelnie.


Két otthon, két pårkapcsolat

Egy teret uralĂł fĂ©rfi Ă©s egy nƑ. És mellettĂŒk egy tĂ©rbƑl kimaradĂł tĂĄrs. KĂ©t közös otthon, ami csak a lakcĂ­mkĂĄrtya szintjĂ©n tekinthetƑ közösnek. KĂ©t pĂĄrkapcsolat tĂ©ri lenyomata. Az elsƑben csak a gyerekszoba közös tĂ©r, egyĂ©bkĂ©nt mindenki fĂ©lti sajĂĄt felsĂ©gterĂŒletĂ©t. A mĂĄsodikban a nƑ beborĂ­tja a teret, a fĂ©rfi egyĂĄltalĂĄn nincs jelen, mint ahogy sajĂĄt maga szĂĄmĂĄra sem lĂ©tezik, kikopott Ă©letĂ©bƑl.

És nálad vajon mi a helyzet?

Fussunk neki Ășjra: nĂ©zz körĂŒl az otthonodban, vajon kinek a keze nyomĂĄt tĂŒkrözi leginkĂĄbb? Kinek az Ă­zlĂ©se dominĂĄl benne? Ki vĂĄlasztotta ki a bĂștorokat, a fal szĂ­nĂ©t, a szƑnyeget? Kinek a dĂ­sz- Ă©s szemĂ©lyes tĂĄrgyai kerĂŒlnek „kirakathelyzetbe” a nappaliban, Ă©s kinek esetleg dobozok mĂ©lyĂ©re? Ki szeretett bele a falon lĂłgĂł kĂ©pekbe? Ki dönti el, mi az, ami bekerĂŒlhet az otthon terĂ©be, Ă©s mi az, ami nem, vagy esetleg mi az, ami mĂĄr szĂĄmƱzendƑ? Te mennyire adsz teret sajĂĄt magadnak? És a mĂĄsiknak? És Ƒ neked? NĂ©zzĂŒk, mit mond errƑl az otthonod. Mert egyfolytĂĄban kommunikĂĄl nekĂŒnk rĂłlunk. Csak legyen fĂŒlĂŒnk a meghallĂĄsra, Ă©s szemĂŒnk a meglĂĄtĂĄsra. Ha velem tartotok, remĂ©lem, hamarosan kinƑ.

(Megjelent: otthonterĂĄpia, 2016. januĂĄr)




33 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page