top of page

Hol van az a régi håz?

Vajon emlĂ©kszel mĂ©g a gyermekkori otthonod Ă©s környezeted egyes rĂ©szleteire?. PĂ©ldĂĄul egy szĂĄmodra kedves fa levelĂ©nek erezetĂ©re, a fĂŒrdƑszoba csempĂ©jĂ©nek mintĂĄjĂĄra, a szĂŒleid hĂĄlĂłszobĂĄjĂĄra, a nappali könyvespolcĂĄn sorakozĂł könyvek borĂ­tĂłjĂĄra? Mihelyst elƑhĂ­vod emlĂ©kkĂ©pĂŒket, mĂĄris ott talĂĄlod magad gyerekkorod Ă©rzelmi-emlĂ©kezeti dzsungelĂ©ben, mert akkori környezetĂŒnk szĂĄmunkra hangsĂșlyos elemei Horcrux-kĂ©nt hordozzĂĄk (tudom, mĂĄr megint Harry Potter, de mit tegyek, ha zseniĂĄlis) egy-egy lĂ©lekszilĂĄnkunkat, Ƒrzik, Ă©s hozzĂĄfĂ©rhetƑvĂ© teszik a ma is bennĂŒnk Ă©lƑ gyermeket, azt akik valaha voltunk, Ă©s akibƑl azok lettĂŒnk, akik jelenleg vagyunk. MunkĂĄm sorĂĄn gyakran megtapasztalom, hogy egykori otthonaink emlĂ©kĂ©nek felidĂ©zĂ©se katartikus Ă©lmĂ©ny. KĂŒlönöskĂ©pp igaz ez akkor, amikor kisiskolĂĄskori otthonunk ajtajĂĄn kopogtatunk be gondolatban.

A gyermekkori környezetĂŒnk bontakozĂł Ă©ntudatunk szĂĄmĂĄra lĂ©tfontossĂĄgĂș: a korai szoros anyai gondozĂĄsbĂłl kikelve a minket körĂŒlvevƑ vilĂĄg tĂĄrsasĂĄgĂĄban alakul cselekvƑkĂ©szsĂ©gĂŒnk, önmagunkba vetett hitĂŒnk, vele szoros pĂĄrbeszĂ©dben formĂĄlĂłdnak fantĂĄziĂĄink. Ha a kötƑdĂ©si kapcsolataink bonyolultak, Ă©s a csalĂĄdunk valamiĂ©rt bizonytalan vagy fenyegetƑ hĂĄtteret kĂ©pvisel szĂĄmunkra, akkor a környezetĂŒnkben lelhetĂŒnk ĂĄtmeneti megnyugvĂĄsra. ElbĂșjhatunk egy lombos fa ĂĄgai közĂ©, beszĂ©lgethetĂŒnk fƱvel, virĂĄggal, elsĂ­rhatjuk a bĂĄnatunkat kiskuckĂłknak, takarĂłknak Ă©s pĂĄrnĂĄknak.

De itt tanuljuk meg helyisĂ©grƑl helyisĂ©gre azokat a törvĂ©nyeket, szabĂĄlyokat, normĂĄkat is, amelyeket kĂ©sƑbb a nagyvilĂĄgban alkalmazni fogunk. Az Ă©tteremben pĂ©ldĂĄul ma is Ășgy eszĂŒnk, ahogy odahaza, az Ă©tkezƑasztal körĂŒl tanultuk egykor. A meztelensĂ©gĂŒnket is itt kezdjĂŒk elrejteni. Innen hozzuk a hatĂĄrok tiszteletĂ©nek imperatĂ­vuszĂĄt, a privĂĄt hely Ă©lmĂ©nyĂ©t.

TalĂĄn nem meglepƑ, hogy a gyermekkori otthon egyes rĂ©szeit felnƑttkori otthonteremtĂ©si kĂ­sĂ©rleteink sorĂĄn ĂșjrateremtjĂŒk. Kertek elemzĂ©se kapcsĂĄn figyeltek fel arra, hogy mĂĄs orszĂĄgbĂłl szĂĄrmazĂł tulajdonosok gyakran jelenlegi lakhelyĂŒk termĂ©szetes flĂłrĂĄjĂĄt, idƑjĂĄrĂĄsi Ă©s „talajĂŒgyi” szempontjait figyelmen kĂ­vĂŒl hagyva gyermekkori kertemlĂ©keiknek megfelelƑ zöld kialakĂ­tĂĄsĂĄra törekszenek, sƑt, akĂĄr mĂ©g növĂ©nyeket is importĂĄlnak hozzĂĄ messzi földrƑl. De nincs ez mĂĄskĂ©nt az otthon belsƑ kialakĂ­tĂĄsakor sem: egy hintaszĂ©k a nagyitĂłl, mĂ©g ha kĂ©nyelmetlen is, egy falikĂ©p a szĂŒlƑi hĂĄzbĂłl, akkor is, ha lyukas, a tĂ©r közepĂ©be tolt kĂĄlyha, mint gyerekkori központi hely-emlĂ©k, segĂ­t az idƑi folytonossĂĄg megteremtĂ©sĂ©ben, gyermekkorunk Ă©s szereplƑinek halhatatlannĂĄ tĂ©telĂ©ben.

Ezt a kulcsfontossĂĄgĂș gyermekkori otthont, akĂĄrcsak a bennĂŒnk Ă©lƑ gyermeket hagyjuk a mĂșltba veszni. Pedig lĂ©lektani szempontbĂłl kincsesbĂĄnyĂĄk.

JĂł hĂ­r: egy amerikai kutatĂĄs szerint, az EgyesĂŒlt Államok lakĂłinak egyre nagyobb hĂĄnyada keresi fel 30-as Ă©vei utĂĄn gyermekkori otthonĂĄt Ă©s környezetĂ©t. Több ezer kilomĂ©tert is megtesznek, csak azĂ©rt, hogy ismĂ©t fizikai kapcsolatba lĂ©pjenek egykori környezetĂŒkkel. LegtöbbjĂŒk nem a szemĂ©lyes kapcsolatok, rĂ©gi barĂĄtok felkutatĂĄsĂĄra indul. Egykori otthonukat szeretnĂ©k lĂĄtni, ahol nevelkedtek. Az utcĂĄt, ami szĂĄmukra az egĂ©sz vilĂĄgot jelentette akkor. A közeli jĂĄtszĂłteret, ahol olyan egyfolytĂĄban lĂłgtak. Sokan elviszik magukkal a gyermekĂŒket vagy a tĂĄrsukat is a nagy Ăștra, hogy megoszthassĂĄk ezt a fontos darabot magukbĂłl velĂŒk. A legtöbben azt a helyet keresik fel, ahol 5-12 Ă©ves koruk között nevelkedtek. (Igen, pont abban az idƑszakban, amikor a közvetlen környezet belakĂĄsĂĄn keresztĂŒl belakjuk sajĂĄt magunkat is, amikor az identitĂĄsunk a szĂŒlƑktƑl fĂŒggetlenĂŒl, a környezeti kapcsolĂłdĂĄsainkban is formĂĄlĂłdni kezd.)

A kutatĂł, Jerry M. Burger szerint a gyermekkori otthon zarĂĄndokait elsƑsorban hĂĄrom motĂ­vum vezĂ©rli. A legtöbben azĂ©rt indulnak Ăștnak, hogy a valahol mĂ©g bennĂŒk Ă©lƑ, de mĂĄr nehezen megtapasztalhatĂł gyermekhez Ășjra kapcsolĂłdni tudjanak, hogy ne csak fekete-fehĂ©r fotĂłk alakjakĂ©nt lĂ©tezzen szĂĄmukra. De akadnak olyanok is, akiket magĂĄnĂ©leti vĂĄlsĂĄg kĂ©sztet az Ăștra. DöntĂ©st kell hozniuk egy nehĂ©z kĂ©rdĂ©sben, esetleg krĂ­zisben vannak, fontos kapcsolatokat gyĂĄszolnak. Ɛk azzal a hellyel szeretnĂ©nek kapcsolatba lĂ©pni, ahol az Ă©rtĂ©krendjĂŒk formĂĄlĂłdott, ahol legfontosabb Ă©let-tanĂ­tĂĄsaikban rĂ©szesĂŒltek, az Ășt sorĂĄn segĂ­tsĂ©gĂŒl hĂ­vjĂĄk nagy kĂ©rdĂ©seik megvĂĄlaszolĂĄsĂĄban. A harmadik csoportba azok tartoznak, akiknek valamifĂ©le lezĂĄratlan â€žĂŒgye” van. Ɛk gyakran boldogtalan gyerekkorban cseperedtek, többen közĂŒlĂŒk erƑszak, abĂșzus ĂĄldozatai. Egykori otthonuk felkeresĂ©sĂ©vel nehĂ©z egykori Ă©letszakaszuk integrĂĄciĂłjĂĄra törekednek tudatos-tudattalanul. A megbocsĂĄthatatlannak tƱnƑ megbocsĂĄtĂĄsĂĄra, az elvarratlan szĂĄlak elvarrĂĄsĂĄra. Szemernyi kĂ©tsĂ©gem sincs e zarĂĄndoklatok pszichĂ©s jelentƑsĂ©gĂ©t illetƑen. MĂĄr csak azĂ©rt sem, mert Ă©n magam is Ăștra keltem, nem is olyan rĂ©g. Bizton merem ajĂĄnlani mindenkinek, aki Szent Jakab Ăștja mellett / helyett valamifĂ©le alternatĂ­vĂĄra vĂĄgyik. Az amerikai kutatĂłk meglepve tapasztaltĂĄk, hogy az utazĂĄsrĂłl visszatĂ©rƑk nagy hĂĄnyada nem fogadta el a szerzƑdĂ©sben szereplƑ, kutatĂĄsi rĂ©szvĂ©telĂ©rt jĂĄrĂł pĂ©nzösszeget, sƑt, helyette köszönƑ levelek hadĂĄval ĂĄrasztottĂĄk el utĂłlag a szakembereket.

EgyszĂłval gyermekkori önmagunk, mĂ©lymagunk, Ă©rtĂ©krendĂŒnk Ă©s Ă©let-tanĂ­tĂĄsaink felkutatĂĄsa Ă©rdekĂ©ben, kalandra fel! Nem kell PortugĂĄliĂĄig gyalogolnunk ahhoz, hogy meghatĂĄrozĂł, sƑt talĂĄn Ă©letfordĂ­tĂł tapasztalatokban gazdagodjunk. ElĂ©g, ha idƑutazunk jĂł nĂ©hĂĄny Ă©vet. A feladat abszolĂște megvalĂłsĂ­thatĂł, hiszen környezeti horcruxaink bĂĄrmikor felkereshetƑk. Az is lehet, hogy a közelĂŒkben Ă©lĂŒnk ma is, de csak elmegyĂŒnk mellettĂŒk nap, mint nap, ahelyett, hogy igazĂĄn odafordulnĂĄnk, kapcsolĂłdnĂĄnk hozzĂĄjuk. SzĂ­vbƑl bĂ­ztatok mindenkit, mĂ©g ha elsƑ lĂ©pĂ©skĂ©nt csak kĂ©pzeletben is, de kirĂĄnduljon!

PĂ©ldĂĄul Ășgy, ahogy a Hely-emlĂ©kek lejegyzƑje tette.


Jó hazatérést kívånok mindenkinek!

(Megjelent: OtthonterĂĄpia, 2016.mĂĄjus)


25 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page