top of page

MikulĂĄs, HĂșsvĂ©ti nyĂșl, KarĂĄcsony

FrissĂ­tve: 2021. jĂșl. 13.

A minap megtörtĂ©nt velem minden felnƑtt rĂ©mĂĄlma. Egy nyolcĂ©ves kisfiĂș jelentƑsĂ©gteljesen rĂĄm nĂ©zett, majd megkĂ©rdezte tƑlem, hogy szerintem mi mƱködteti a MikulĂĄst, a HĂșsvĂ©ti nyulat Ă©s a KarĂĄcsonyt. EgyĂĄltalĂĄn nem a körĂ­tĂ©sre volt kĂ­vĂĄncsi, a lĂ©nyeg Ă©rdekelte. Bevallom, pĂĄnikba estem.

Sejtelmem sem volt ugyanis szĂŒlei vonatkozĂł narratĂ­vĂĄjĂĄrĂłl. ArrĂłl meg plĂĄne nem, hogy hogyan szeretnĂ©k kezelni azt a pillanatot, amikor kisfiuknĂĄl bekopog a realitĂĄs Ă©s egyszer csak gyanĂșssĂĄ vĂĄlik minden, ami tegnap mĂ©g simĂĄn hihetƑnek tƱnt. Mi mĂĄst tehet egy gyermeki kĂ©rdĂ©stƑl pĂĄnikba esett felnƑtt, plĂĄne ha pszicholĂłgus: visszakĂ©rdeztem. A vĂĄlasza szĂ­ven ĂŒtött. Azt felelte, hogy a MikulĂĄst, a HĂșsvĂ©ti nyulat Ă©s a KarĂĄcsonyt szerinte a felnƑttek mƱködtetik. Éreztem, hogy ennek a fele sem trĂ©fa. A realitĂĄs nem csak hogy bekopogott hozzĂĄ, Ƒ mĂĄr be is engedte, Ă©s most nagyon szeretnĂ© tudni, hogy pontosan mivel ĂĄll szemben. Épp ezĂ©rt az Ă©giekhez fohĂĄszkodva kimondtam az elsƑ szĂłt, ami a szemĂ©be nĂ©zve elƑször az eszembe jutott. „A csoda.” Szerintem a MikulĂĄst, a HĂșsvĂ©ti nyulat Ă©s a KarĂĄcsonyt a csoda mƱködteti.

Sem az eszem nem ment el, sem az Ƒ realitĂĄsfejlƑdĂ©sĂ©t nem akartam visszafogni, amikor Ă­gy vĂĄlaszoltam. EgyszerƱen csak szerettem volna egy nagyon fontos dolgot elĂĄrulni neki a realitĂĄssal Ă©s az Ă©lettel kapcsolatban. Azt, hogy ezek egyĂĄltalĂĄn nem zĂĄrjĂĄk ki a csodĂĄt, sƑt: a csoda emberi Ă©s termĂ©szeti vilĂĄgunk szerves rĂ©sze, az ember Ă©s a termĂ©szet mƱködĂ©sĂ©nek legjava. Nem termĂ©szetfölötti varĂĄzslĂ©nyek privilĂ©giuma, hanem a sajĂĄtunk, nem kapjuk, vagy passzĂ­van ĂĄtĂ©ljĂŒk, hanem mi magunk teremtjĂŒk meg azt. LeglĂĄtvĂĄnyosabban talĂĄn Ă©ppen KarĂĄcsonykor.

Ilyenkor a legnagyobb emberi csodĂĄt, a szeretetet ĂŒnnepeljĂŒk, Ășgy, hogy elƑidĂ©zzĂŒk, majd a hozzĂĄnk legközelebb ĂĄllĂłkkal mĂĄskor nem tapasztalhatĂł tisztasĂĄgban megĂ©ljĂŒk azt. A szeretet megidĂ©zĂ©sĂ©ben majd közös megĂ©lĂ©sĂ©ben otthonunk nagyhatalmĂș varĂĄzstĂĄrgykĂ©nt segĂ­t minket. A terĂ©ben elvĂ©gzett ĂŒnnepi felkĂ©szĂŒlƑ rituĂĄlĂ©k (rendrakĂĄs, nagytakarĂ­tĂĄs, dĂ­szĂ­tĂ©s, ĂŒnneplƑbe öltöztetĂ©s, fĂ©nyek gyĂșjtĂĄsa, illatok elhelyezĂ©se) azonnal visszahatnak rĂĄnk, folyamatuk rögtön megtörtĂ©nik velĂŒnk is. RendrakĂĄs közben mi magunk is rendezƑdĂŒnk, nagytakarĂ­tĂĄs alatt megtisztulunk, a dĂ­szĂ­tĂ©s sorĂĄn elszakadunk a

hĂ©tköznaptĂłl Ă©s a kivĂ©telesre hangolĂłdunk, a fĂ©nyek gyĂșjtĂĄsĂĄval a lĂ©nyegesre, a bensƑsĂ©gesre, az intimitĂĄsra koncentrĂĄlunk. TĂ©nykedĂ©sĂŒnkkel nemcsak magunkat, otthonunkat is kĂ©pessĂ© tesszĂŒk a legnagyobb emberi csoda, a szeretet kifejezĂ©sĂ©re, egyfajta szeretetnyelvvĂ© formĂĄljuk. RĂĄadĂĄsul egy olyan kivĂ©teles szeretetnyelvvĂ©, amely nem csak egy, hanem egyszerre több csatornĂĄn keresztĂŒl szĂłlĂ­t meg minket. Az ĂŒnnepi ruhĂĄkba Ă©s fĂ©nyekbe öltözött Ă©tkezƑasztal a figyelemmel teli minƑsĂ©gi idƑt biztosĂ­tja szĂĄmunkra szeretteink körĂ©ben. A finom Ă©telek, italok a törƑdĂ©st, a gondoskodĂĄst

hangsĂșlyozzĂĄk, a pihe-puha plĂ©dek Ă©s pĂĄrnĂĄk a testi Ă©rintĂ©sen keresztĂŒl helyeznek minket melegbe Ă©s biztonsĂĄgba, az ajĂĄndĂ©kozĂĄs, a tĂĄrgyi figyelmessĂ©gek szerethetƑsĂ©gĂŒnket, fontossĂĄgunkat teszik kĂ©zzel foghatĂłvĂĄ.

A MikulĂĄst, a HĂșsvĂ©ti nyulat Ă©s a KarĂĄcsonyt a csoda mƱködteti. Nem megmagyarĂĄzhatatlan Ă©s nem termĂ©szetfeletti, hanem mĂ©lyen emberi csoda, de ez semmit nem von le az Ă©rtĂ©kĂ©bƑl, sƑt. CsodĂĄs KarĂĄcsonyt kĂ­vĂĄnok mindenkinek!


(megjelent a 2020. decemberi Otthonban)

27 megtekintés0 hozzåszólås
bottom of page