top of page
otthon0.png

Otthonunkkal szétválaszthatatlan egységben élünk. Ha velünk történik valami, az ő tere sem marad ugyanaz. Kaotikussá válik, átrendeződik, letisztul, más színt kap. Ha vele történik valami, megváltozik a lelkiállapotunk és gyakran az életünk is. Egységünknek két nagyon fontos következménye van: 
- Otthonunk tükröz minket. Gyakran őszintébben beszél rólunk, mint a szavaink. Elmondja, kik vagyunk, mi van velünk, honnan jöttünk, mit tartunk fontosnak az életben, hogyan kapcsolódunk a körülöttünk élőkhöz, és elárulja azt is, hogy életünk mely területén vannak elakadásaink és erőforrásaink.
- Otthonunk, terápiás eszköz is lehet, mely rendeződésünkben, növekedésünkben segít minket. Ha ugyanis a lelki-kapcsolati elakadásaink téri megnyilvánulásait elkezdjük rendbe rakni, az a mindennapi rutinjainkra, kapcsolódásainkra végső soron az   életünkre is hatással lesz. Mert amit az otthonunkkal teszünk, azt magunkkal is megcselekedjük.

Bővebben erről a blogon és az Otthon magazinban olvashatsz.

Otthonterápia

Egy Otthonterápiás folyamat négy részből áll. Egy személyes beszélgetésből, amikor megismersz és megismerlek, és amikor átbeszéljük, hogy miért fordultál hozzám, pontosan miben kéred az otthonod segítségét. Aztán az otthonod bejárásából, ahol együtt megláthatod, hogyan tükrözi környezeted az aktuális élethelyzetedet, elakadásodat, erőforrásaidat. Aztán az otthonod átalakításból, amit az előbbi fázisok tapasztalatai alapján összeállított akcióterv alapján végzünk vagy végzel el. A fókusz itt természetesen nem a designon, a trendiségen van, bár valahogy a végeredmény mindig szebb is lesz. Azt az alaptörvényt használjuk ki, hogy ha az otthonunk változik, az ránk is hat. Vagyis ha az elakadásaidat, kapcsolati nehézségeidet tükröző téri megoldásokon változtatunk, sokat teszünk ezek lelki oldásáért is. A folyamat végén, az átrendezés után 2-3 héttel, egy záró ülésen átbeszéljük az azóta nálad kívül-belül történteket és ha megtehetjük, lezárjuk a közös kalandot.

Otthoncsoportok

Szeretnéd tudni: miért jó a puritán hálószoba? Mi köze van a nappalinak a szerepszemélyiségünkhöz? Miért az étkezőasztal a legfontosabb bútordarabunk? Mi között zsilipel az előszoba? Milyen a jó gyerekszoba?  Mi a közös vonás az otthonunk és a bőrünk között? Ha eljössz egy otthoncsoportra, ezekre a kérdésekre mind választ kapsz. A csoport első felében megismerheted az otthonpszichológia alapvető és aktuális gondolatait, eredményeit és kérdéseit, majd különböző gyakorlatokon keresztül megnézzük, mi a helyzet veled és otthonoddal. Mivel csoportban dolgozunk, megtapasztalhatod társaid otthonélményét, megismerheted kérdéseiket, tanulhatsz kérdéseikből. Felszabadult, meghitt önismeret és sajátélmény az otthonainkról beszélgetve, max. 10 fővel.

Következő csoport 2021. októberében, részletek majd az aktualitásoknál.

bottom of page